Mindful lachen

Het woord ‘mindfulness’ is haast niet meer weg te denken uit de dagelijkse informatiestroom. Mindful joggen, wandelen, eten, vrijen, je kan het zo gek niet bedenken of je krijgt ongevraagd tips hoe het ook mindful kan!

So what? En ja, laat ons er nog ééntje aan toevoegen, mindful lachen!

Mindful lachen

Waarom zoveel mindfulness

Vind je het gek dat we zoveel handleidingen aangereikt krijgen van hoe we moeten leven en hoe we de kwaliteit van ons leven kunnen pimpen?

Joggen doen we met het doel van die marathon voor ogen, wandelen met de oortjes in en minstens 1 oog op ons schermpje, eten terwijl we naar die favoriete serie kijken en vrijen terwijl we denken aan …

Ons brein is een obees monster geworden dat constant moet worden gevoed met impulsen, sensaties, uitdagingen, (fake)nieuws en dat vooral veel afleiding nodig heeft. Het eet geen multigranen maar vreet multitasken.

Lichaam en geest zijn volkomen vervreemd van elkaar. Onze geest is als het ware een bootvluchteling geworden, niet meer wetend van welk land hij komt en naar welk land hij wil. Gevangen tussen twee eindjes, ergens halverwege.

Verloren in indrukken

Aandacht, aandacht!      Voor aandacht.

Het is nochtans niet zo moeilijk, de oplossing zit in ons!

We moeten leren de dingen gewoon met meer aandacht te doen. Doen wat we doen en eventjes niets anders doen. Aandacht hebben voor elke spier en gewricht tijdens het joggen. Wandelen met aandacht voor alle zintuiglijke ervaringen die er zijn op dat moment. Aandachtsvol eten met een beginner’s mind. Vrijen met een dirty mind.

Geef dat obees monster minder te eten en leer het weer te genieten van de simpele dingen des levens. Geef het wat meer singletaskfood.

Door deze beweging komt er automatisch meer ruimte voor een helder(der) inzicht. We worden ons bewust van onze oordelen die onze geest domineren. We worden ons bewust van onze reacties op innerlijke en uiterlijke ervaringen. De automatische piloot maakt plaats voor het bewust antwoorden op dagelijkse (stress)situaties. Hierdoor ontstaat helder zien en kunnen we vrede en rust in onszelf vinden.

Mindful lachen

En wat nu met het mindful lachen? Nieuwsgierig?

Wel, tijdens de Grenzeloos Lachen Inspiratiedag 2019 zijn er een aantal sessies ingepland over mindfulness en lachen. We duiken dan samen de wereld van de mindfulness in en gaan op zoek naar de relatie met onze lach, via onze zintuigen. Onze zintuigen brengen ons automatisch in het hier en nu en dwingen ons slechts met één ding tegelijk bezig te zijn. En onze lach doet net hetzelfde.

We zetten dus het monster als het ware op dieet.
Het resultaat hiervan is een deugddoende verzoening tussen lichaam en geest.

Met volle aandacht lachen, dat wordt lachen.
Ik zou het niet willen missen. En jij?

Jo Bogaert

Meld je nu direct aan voor de Inspiratiedag Grenzeloos Lachen op 19 mei 2019!