Lachen voor Zelfontwikkeling en Geluk

Ik kan het me nu haast niet meer voorstellen, maar vroeger vond ik het leven erg ingewikkeld en moeilijk; een worsteling. Dus zocht ik jarenlang naar manieren om het leven makkelijker en leuker te maken. Ik noemde mijn zoektocht Zelfontwikkeling. Nu ben ik op het punt dat ik denk dat de kern van zelfontwikkeling is: dingen bij jezelf minder ingewikkeld maken. En lachen is voor mij een manier geworden om simpelweg meer geluk te ervaren.

Zelfontwikkeling en lachen

Kleine veranderingen

Bij mezelf en anderen heb ik ervaren dat kleine en makkelijke veranderingen de beste en snelste weg zijn voor diepgaande zelfontwikkeling. Hoe eenvoudiger en leuker de verandering, hoe kleiner de weerstand tegen verandering en hoe vanzelfsprekender het wordt om dingen anders te doen. En wat gebeurt er als je een reeks makkelijke, kleine, positieve veranderingen aangaat? Dat maakt dat jij steeds meer geluk ervaart. Dat noem ik Groeien in Geluk.

Mindset

Een belangrijke verandering in het kader van zelfontwikkeling is een verandering van mindset. Ga maar eens na hoe jouw mindset over het algemeen is.
Wees eens eerlijk. Wat voor gedachten heb jij voornamelijk over bijvoorbeeld:

  • het weer?
  • anderen?
  • jezelf?
  • jouw leven?

Lastig om je dat bewust te worden, hè? Die gedachten gaan meestal zo vanzelf. Toch hebben ze grote invloed op hoe jij je voelt. Het is aangetoond dat mensen die vooral positieve ervaringen en mogelijkheden benadrukken, aanzienlijk gelukkiger zijn dan degenen die focussen op moeilijkheden.

Anders denken over jezelf, het leven en wat er gebeurt, maakt dat je andere gevoelens erover krijgt en er anders mee omgaat. En lachen helpt enorm om je mindset positief te maken.

Lachen en Geluk

Wat maakt dat lachen dit bijzondere effect op jouw mindset heeft?

Ten eerste gaan lachen en denken niet zo goed samen. Lachen brengt je in het hier en nu, terwijl het denken zich meer bezighoudt met wat er geweest is en wat er nog kan komen. Dus wanneer je gaat lachen, is er even geen ruimte meer voor al die zorgen, die je had.

Bovendien associëren de hersenen lachen met plezier en gemak. Daarom maken ze allerlei geluksstofjes aan wanneer je lacht. En dat geeft dan weer fijne, blije gevoelens en versterkt de verbondenheid met anderen.

Op fysiek niveau ontstaan er dus allerlei signalen dat de situatie goed is. En je hersenen zoeken vervolgens automatisch de conclusies die daarbij kloppen. Leuk hè?

Zelfontwikkeling begint bij jezelf

Verbazend veel mensen worden in hun leven en hun ontwikkeling beperkt door een negatief zelfbeeld. En dit zelfbeeld nemen ze ook nog erg serieus.
Daarom is het enorm waardevol om te beginnen je zelfbeeld te veranderen naar een meer positieve versie.

Kijken naar jouw eigen typische gedrag en daar vrolijk om lachen, helpt om te relativeren, te verzachten en op een positieve en blije manier naar jezelf te gaan kijken. En vervolgens voel jij je vrijer om kleine veranderingen aan te brengen, waar je gelukkiger van wordt.

Kun jij hartelijk lachen om jezelf? Prima!

Heb je soms nog wat moeite met jouw zelfbeeld? Dan is de workshop De Lachspiegel -Verander je zelfbeeld met een lach- echt iets voor jou. Daar werken we in kleine, haalbare stapjes toe naar een fijner en vrolijker zelfbeeld.

Workshop De Lachspiegel bij Grenzeloos Lachen

Bij Grenzeloos Lachen 2019 bied ik een verkorte versie van deze workshop, inclusief een eenvoudige manier om je beter te voelen, die direct effect heeft. En je krijgt meteen de ervaring hoe lachen behulpzaam kan zijn bij een stuk zelfontwikkeling en het streven naar geluk.

Doe lekker mee! Geef je vandaag nog op voor de Grenzeloos Lachen Inspiratiedag 2019.

Gelukkig worden doe je zelf.

 

Nicole Binnendijk