Lachen, lachte, we hebben toch zo gelachen!

Lachen, lachte, we hebben toch zo gelachen!

Herinneringen

Herinneringen kun je alleen ophalen van momenten die ‘iets’ met je gedaan hebben. Je hebt de momenten onthouden omdat er een emotionele koppeling is. Je werd verdrietig, ontroerd, boos, blij, vrolijk of je had de slappe lach.

Het lekkerst is natuurlijk om je iets te herinneren waar je de slappe lach van kreeg. Want als je dan terugdenkt dan krijg je meteen weer een glimlach op je gezicht. Als vanzelf. Ook dingen die lang geleden zijn gebeurd, kunnen dit nog veroorzaken.

Lachen, lachte, we hebben toch zo gelachen!

Het varkentje

Ik krijg nog steeds een grijns op mijn gezicht bij de gedachte aan een situatie van zo’n 40 jaar geleden. Ik was in de herfstvakantie met mijn vriendinnetje en haar ouders op vakantie in Drenthe. Samen met haar moeder gingen we het dorpje in om boodschappen te doen. In die tijd was het mopje: “Slager, heeft u varkenspootjes? – Ooh, wat zielig!” helemaal in. Terwijl we naar de slager liepen haalden wij dat mopje op en schaterend stapten we de winkel binnen. Haar moeder keek even streng waarop wij iets rustiger werden, tot het moment dat de slager begon de praten. De grote forse man met de witte slagersjas aan vroeg met een hoog piepstemmetje: “kan ik u helpen dames?”. Mijn vriendin en ik gierden het uit en vertrokken zo snel mogelijk de winkel uit, haar moeder met een verbouwereerde slager achterlatend.

Jouw slappe lach

Waar kreeg jij het laatst de slappe lach van?

Wat gebeurde er precies?

Waar voelde je dat in je lijf?

En waar nog meer?

Wanneer ik terugdenk aan die slagersituatie dan gaan mijn mondhoeken als vanzelf omhoog, mijn ogen twinkelen en het begint te kriebelen in mijn buik. Mijn ademhaling verandert en is als het ware in afwachting van meer.

De meeste mensen krijgen de slappe lach samen met iemand of met meer mensen. Meestal zijn dit goede vrienden, leuke collega’s of vrolijke familie.

Verbinding

Zoals je wellicht weet zorgt lachen voor verbinding. Dat gebeurt op 3 niveaus.

Het eerste niveau is de verbinding met jezelf. Wanneer je lacht dan maak je allerlei stofjes aan die ervoor zorgen dat je je goed voelt, zoals dopamine, endorfine en oxytocine.  Tegelijkertijd daalt het niveau van het stresshormoon cortisol. Een win-win situatie dus.

Het resultaat is dat je je niet alleen lekkerder voelt, maar ook dat het leven lichter en luchtiger lijkt. Je maakt je minder druk en je kan problemen gemakkelijker het hoofd bieden.

Bij het tweede niveau verbind je met andere mensen. Doordat je samen lacht ontstaat er snel een band. Ik zeg altijd: “als je samen lacht, dan word je vriendjes”. Je vindt de ander leuker. Daarom is de lachyogacommunity ook zo’n interessant netwerk, het zijn allemaal leuke mensen!

Op scholen is gemeten dat samen lachen ervoor zorgt dat pestgedrag vermindert. Je maakt nu eenmaal geen ruzie met iemand die je leuk vindt. En je lacht vooral met mensen die je leuk vindt. Kende je ze nog niet dan ga je ze leuk vinden.

Bij het derde niveau verbind je je met alles om je heen. Een lerares zei vroeger tegen me: “zo binnen, zo buiten.” Omdat je binnenwereld goed voelt zie je eerder de mooie dingen buiten je. Je focus verlegt zich, zwart/wit gezegd, van wat fout is naar wat goed is.

Lachtherapie

Voor sommige mensen is dit een haast onmogelijke opgave. Hun wereld is zwart, het leven is zwaar en er valt helemaal niets te lachen. Daarvoor is de lachtherapie. We weten met behulp van een combinatie van hypnose, NLP, lachyoga en provocatieve coaching je focus te verleggen en een glimlach op je gezicht te toveren.

Het is zo fijn dat dit kan. Het leven is er om plezier aan te beleven. Het geluk, daar ben je voor geboren en het is mijn missie om jou daar (weer) mee te verbinden.

Bij de Grenzeloos Lachen Inspiratiedag zal ik je een leuke en handige tool leren om meteen te gebruiken in je praktijk of gewoon thuis.  Ik zie je graag op deze bijzondere inspiratiedag.

Grenzeloos Saskia

Op jouw lach!

 

Saskia van Velzen

 

Aanmelden voor de inspiratiedag >>