De lach inzetten in vele tinten

“Ik heb zalen doen vollopen, ik heb zalen doen leeglopen” zingt Raymond van het Groenewoud.

En ik, ik heb zalen platgelegd van het lachen, doordat ikzelf in de lach schoot… ik leverde dus al zeer jong het bewijs dat lachen wel degelijk besmettelijk is. Helaas… ik lachte te pas en te onpas, zo werd me vaak duidelijk gemaakt door leerkrachten en andere “volwassenen”….. die wellicht bijna nooit lachten, dacht ik dan, haha. Maar het kwam wel hard aan zodat ik in mijn volwassen leven ontdekte dat ik mijn lach een beetje verstopt had en dus verloren was….

Ik ontdekte “lachen zonder reden”

Gelukkig voor mij, sprak iemand op de tv over de lachclubs en lachen zonder reden… en het toeval wil (zo zegt men dat, maar ik geloof niet in toeval) dat ik nèt toen voor de tv zat….
Het besef dat ik mijn lach verdrongen had door te druk en te snel te leven, dat ik huisje-tuintje- gezinnetje prioriteit gaf en dan het is-dit-alles-gevoel in mijn leven probeerde op te vullen met yoga en turnen (wat ik helemaal niet graag doe), viel plots als een puzzelstukje op zijn plaats….

Ik was mijn lach kwijt en daar zou ik iets aan doen.
In de tweedaagse opleiding tot lachanimator heb gelachen zoals ik in jaren niet meer gelachen heb…. en buik-en spierpijn gehad achteraf, hahahaha. En ja dus, ik heb hem gevonden, mijn lach!

Hika wil de lach inzetten in vele tinten

Ik kijk anders naar mijn lach

Nu, vele jaren als lachanimator later, blik ik terug op mijn jonge tijd en besef ik dat mijn lach meer een schreeuw naar aandacht was. Ik lachte niet echt, ik bulderde, gierde, schreeuwde; iedereen zou het horen en zou me zien.
Ik stond, en sta nog steeds, graag in de belangstelling, en daarvoor gebruikte ik vroeger mijn (bulderende) lach; te pas en te onpas dus…. men had dus af en toe wel eens gelijk.
Nu geef ik zelf lachsessies en leer ik mensen de lach in te zetten op een juiste manier: als je het wil of nodig hebt en wanneer het sociaal aanvaard is.

Mijn eigen types lach verrassen me

Inderdaad, ik ontdek nog elke dag andere tinten, andere kleuren of klanken in mijn lach. En elke lachklank doet me deugd. Ik hoef niet meer de hoogste toon te hebben in een groep!
Ik kan nu genieten van een ingetogen lach als de namasté, een glimlach bij een begroetingslach, een stevige hahaha van een kameradenlach, een gibberlach bij de vergevingslach, een verlegen lach, een zware boerenlach of net iets verfijnder als de chi-chilach. Bij de milkshakelach voel ik als het ware de lach naar binnen vloeien!
Bij de lachmeditatie borrelen nog regelmatig andere klanken op en dan denk ik: “hé, da’s ook een mooie!”

En ik leef nog lang en gelukkig

Omdat ik lach…….

Hika Lenaerts

 

Wil jij ook weten hoe jij je lach kunt inzetten? Kom naar de Grenzeloos Lachen Inspiratiedag 2019.

.