Adem diep en lach voluit!

Ben jij je wel eens bewust van hoe jij ademt? Hoe je ademt, vertelt je namelijk veel over hoe je leeft. Adem = Leven.

Combineer je gezond ademen met de lach, dan heb je de belangrijkste ingrediënten bij elkaar: LEVEN, GEZONDHEID EN GENIETEN!

Adem en spanningen

De (prestatie)druk en spanningen die we in onze huidige maatschappij en veeleisende samenleving ervaren, maken dat we helaas niet meer voluit leven zoals dat voor ons bestemd is. Herken je die druk? Voel jij ook de stress om te doen wat je allemaal moet doen? Thuis, met familie en vrienden en zeker ook op het werk?! Raak jij ook zo snel geïrriteerd en heb je weinig geduld? Zoveel prikkels om je heen waar je niet omheen kunt. Het kost je teveel energie dat moeten, moeten, moeten. En waar is het plezier, waar is het genieten van het leven? Waar is dat Zwitsers Leven Gevoel? Daar is geen tijd meer voor!

Het gevolg is dat je letterlijk en figuurlijk geen lucht meer krijgt. En dit komt dus ook terug in je ademhaling. Je merkt dat je niet meer voluit en diep in en uit ademt. Als je het al opmerkt, want duurt dit te lang dan is het een gewoontepatroon geworden. Het voelt zelfs normaal. Pas als je erop gewezen wordt ben je er weer van bewust. Verrek!

Dit heeft ook gevolgen voor emoties, die weinig of helemaal niet toegelaten worden en dus onderdrukt worden. Emoties hebben een enorme invloed op de ademhaling.

In- en uitademen

Vanuit een andere kijk op de adem betekent inademing zuurstof binnen halen, uitademen is CO2 aan de lucht teruggeven. Maar wat gebeurt er eigenlijk met onszelf bij het in en uit ademen? Bij inademing word je wakkerder, alerter. Je komt dus meer in je lijf. Met de uitademing laat je een beetje los en ontspan je meer. Herkenbaar voorbeeld is schrikken. Je schrikt, houd je adem in en je zet je schrap. Blijkt het vervolgens mee te vallen dan slaak je een zucht van verlichting en adem je de spanning weer uit.

Bij lachen – vooral schaterlachen – ontstaat een versterkte uitademing. Lachen gebeurt uitsluitend op de uitademing. Het gevoel dat lachen kan geven is een loslaatproces. Vandaar dat lachen zo heerlijk ontspannend is. En wat we eigenlijk ook heel graag doen, als klein kind al! Toch doen we het te weinig. Spanningen uitlachen levert weer een boost aan energie op.

Gezond en vervuld leven

Net als na een lachsessie voelen mensen zich na een ademsessie energieker, vrijer en open. Bijkomend voordeel van een ademsessie is dat er diepe inzichten kunnen ontstaan in het proces dat iemand doormaakt. Vaak krijgen mensen een ander perspectief dat hen helpt om onderdrukte gevoelens en emoties te verwerken.

Gezond ademen is een basisvoorwaarde voor een gezond en vervuld leven. Als we dat eenmaal hebben geleerd, is dat dan een kwestie van gewoon doorademen? JA, want wanneer je goed met jezelf bent verbonden, dan geeft dat een basisvertrouwen, waardoor het minder nodig is alles onder controle te willen hebben.

Gun jezelf een dagje grenzeloos genieten en zeg voluit JA tegen het leven! Samen!

In mijn workshop met verschillende lachoefeningen waarbij de adem centraal staat, kom je erachter hoeveel meer adem en dus meer leven in jou is!

Rachida el Mokhtari

Enjoy the ride